1-7 Mart Deprem Haftası
Uzun bir aradan sonra herkese tekrardan merhaba. Bu hafta size 1-7 Mart deprem haftası üzerine bilinçlendirme adına bir yazıyla buluşuyoruz. Bu yazımızda deprem nedir, nasıl oluşur ve deprem bilincine yönelik olacak. İyi okumalar dilerim.
Deprem Nedir ?
Yerkabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yer yüzeyini sarsma olayına "DEPREM" denir.
Deprem, insanın hareketsiz kabul ettiği ve güvenle ayağını bastığı toprağın da oynayacağını ve üzerinde bulunan tüm yapılarında hasar görüp, can kaybına uğrayacak şekilde yıkılabileceklerini gösteren bir doğa olayıdır.
Deprem Nasıl Oluşur ?
İtilmekte olan bir levha ile bir diğer levha arasında sürtünme kuvveti aşıldığı zaman bir hareket oluşur. Bu hareket çok kısa bir zaman biriminde gerçekleşir ve şok niteliğindedir. Sonunda çok uzaklara kadar yayılabilen deprem (sarsıntı) dalgaları ortaya çıkar.
6 ŞUBAT MARAŞ DEPREMİ:
O kara gün 6 şubat 04.17 7.6 büyüklüğünde ani bir sarsıntı başta küçük gibi gelen bu hadise tam 65 saniye sürdü bir düşünün 65 saniye boyunca gecenin karanlığında bitmek bilmeyen bir sarsıntı ile sallanıyorsunuz dışarıdan yıkılan evlerin sesi yıkılan ağaçların gürültüsü eşliğinde bekliyorsunuz şanslıysanız eviniz depremden hafif hasarla çıkmış olacak fakat şanslı olan azınlıktan değilseniz büyük ihtimal eviniz bu sarsıntıda çoktan yıkıldı bile. Bir şekil dışarı çıktınız fakat felaket burada da bitmedi gecenin soğuğu 6 şubatı iliklerinize kadar hissediyorsunuz annenizi babanızı arıyorsunuz kardeşinizi belki de ama nafile geceyi bir şekilde geçiriyorsunuz fakat sabah olunca felaketin boyutu ortaya çıkıyor deprem çok büyük aslında aynı deprem Japonya gibi bilinçli bir toplumda olsa sadece 1-2 kişi yaralanır geçer ve biter ama konu ülkemiz olunca imar affı gibi saçmalıklar, liyakatsiz yöneticiler ve açgözlü müteahhit sonucunda binlerce ölü ve yaralı tam geçti derken 13.24 7.7 büyüklüğünde bir deprem daha ama nasıl depremlerin artçısı kendinden küçük olmak zorundaydı hani ama işte olabilecek en kötü senaryo bir kez daha gerçekleşiyor ve kalan bütün evleri yıkıyor ve her şey daha da kötüye gidiyor. Peki ben bunu neden anlatıyorum sizi korkutmak için mi hayır. Bilinç kazanmalıyız peki nasıl. ?
Deprem bilinci nedir ?
Öncelikle deprem sırasında masa altına gibi yerlere girmek bizim ülkemiz için geçerli değildir çünkü bu Japonya gibi ülkelerde işe yarar ufak tefek şeylerin size zarar vermemesi içindir fakat bütün bir bina yıkıldığında ezip geçer sonrasında deprem çantası deprem den sonra hayatta kalmanız için bir tercih değil zorunluluk bunu 6 şubatta bir kez daha gördük ve en zor kısmı liyakat maalesef bunun için bireysel yapacağınız hiçbir şey yok toplum olarak değişmeliyiz ama o nasıl olacak inan bende bilmiyorum.
Uzun bir yazı oldu fakat bazen bu rahatsız edici gerçeklerinde farkına varmamız lazım yoksa bir gecede hayatımız değişebilir maalesef. Kendinize iyi bakın sağlıcakla kalın. İyi günler dilerim.
Yazar: Abdussamed ALTUNKAYA