Yapay Zeka ve İş Hayatına Etkisi
Bu haftaki yazımızda sizlere Yapay Zekanın iş hayatına etkisinden bahsetmek istedik, ayrıca gelecekte hayatımızı ne yönde etkileyeceğine de değindik. Keyifli okumalar.
“Yapay Zekâ” Nedir?
Literatürde “Yapay Zekâ”nın tanımı, teknolojinin gelişmesiyle değişim göstermektedir.
Yapay zekâ, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrollü robotun, genellikle akıllı varlıklarla ilişkili görevleri yerine getirme yeteneğidir. Terim sıklıkla akıl yürütme, anlam keşfetme, genelleme veya geçmiş deneyimlerden öğrenme gibi insanlara özgü entelektüel süreçlerle donatılmış sistemler geliştirmek amacıyla kullanılmaktadır.
“Yapay Zekâ”nın Faydaları Nelerdir?
Yapay zekâ, bir insanın yapabileceği bazı görevleri daha fazla veriyle daha hızlı bir şekilde yapılmasına imkân tanıyarak, hayatımızı kolaylaştırmaktadır. Bu sebeple, yapay zekâ; sesli asistanlar, dil çevirileri, öneri sistemleri, navigasyon, sosyal güvenlik, sağlık hizmetleri, e-ticaret ve yardımcı robot uygulamalarıyla günlük hayatımızda yer almaktadır. Siber güvenlik ve savunma sanayi gibi sektöre özel stratejik çalışmalarda da kullanılmaktadır.
Neden Yapay Zekâya İhtiyacımız Var?
Yapay zekâ hayatın birçok noktasında yansız, eşitlikçi uygulamalarla toplumun refah düzeyini arttırabilme yetenekleri dolayısıyla ihtiyaçtır. Güncellenebilen ve kişiselleştirilebilen yapay zekâ destekli araçlar, bireylerin ve toplumun kalkınmasına etki edecek uygulamalardır. Örneğin, navigasyon, sesli asistan, e-ticaret gibi uygulamalar bireylerin hayatını kolaylaştırmaktadır.
Yapay Zekâ İş Hayatını Ne Yönde Etkiler?
Yaşamın son 20 yılında teknoloji dünyasında yaşanan gelişim ve dönüşümler kariyer planlarını da etkileyen nitelikler arasında yer alıyor. Geçmişte popüler meslekler arasında yer alan doktorluk ve öğretmenlik gibi iş alanları günümüzde nano teknoloji ve yapay zekâya yönelik meslekleri de ekleyerek devam ediyor. Oxford Üniversitesi’nin bünyesinde yapılan bir araştırmaya göre önümüzdeki 25 yıl içerisinde robotların iş gücüne ve kariyer hakimiyetine sahip olacağı düşünülüyor. Ancak insana yönelik iş gücünün robotlar ve yapay zekâ tarafından devralınması kolaylıkla gerçekleşecek bir nitelik olarak görünmüyor. İnsana yönelik iş gücünün, kariyer ve işe yönelik alanlarda sağladığı nitelikler benimseniyor.Yapay zekâ teknolojilerinin gelecekte tüm iş gücüne yönelik söz sahibi olacağı söz konusu olduğunda genellikle büyük bir korku hakimiyeti oluşabiliyor. Ancak yapay zekâ teknolojilerinin gözde yarattığı temsili korkunun yanında faydaları ve değişimleri de beklenenden büyük olacak gibi görünüyor. Yapay zekâ teknolojileriyle birlikte yaşamın içine dahil olan mesleklerin yanı sıra var olan mesleklerin içerisinde bazı değişimler ve gelişimler de söz konusu olacak. Örneğin, sağlık sektöründe ve tıp alanında nano teknolojilerin kullanımının yaygınlaşması sağlık teknolojisi alanında ve sağlıkçıların donanımı konusunda büyük bir alana hitap edebilecek.
Ali AKSOY
Teknoloji ve AR-GE Komitesi